Ko pride v hišo mladiček

Veliko veselja, veliko skrbi

Od izbire vzreditelja do prihoda mladička v novi dom ponavadi mine ravno dovolj časa, da nakupimo najnujnejšo opremo:
skledo za hrano in vodo, oprsnico, ovratnico, raztegljiv povodec, igračo za preganjanje dolgega časa (npr. žoga, v katero nasujemo priboljške, Kong), igračo za igro “to je moje!” (npr. pletena vrv), igračo ali priboljške za glodanje (slednji so še posebej pomembni ob menjavi zob), priboljške za nagrajevanje, odejico – ležišče, glavnik in krtačo, po možnosti gumijasto, ki odstranjuje odpadlo dlako in masira kožo.

Mladička naj doma pričakajo posteljne predloge, ki jih dobimo v vsaki lekarni in z njihovo pomočjo mladička učimo sobne čistoče. Če je to lekcijo preskočil pri vzreditelju, nam bo v pomoč pripravek “Puppy Trainer” – kapljice, s katerimi označimo “dovoljen” začasen prostor za opravljanje potrebe v stanovanju.

Pod obvezno opremo štejemo tudi pinceto za odstranjevanje klopov.

O izbiri hrane se je seveda potrebno posvetovati z vzrediteljem. Menjava hrane ob odhodu iz legla ni priporočljiva, če jo nameravamo menjati, naj bo prehod postopen in naj traja vsaj teden dni ali več.

Večina novih skrbnikov je neučakana v želji, da bi jih novi družinski član spremljal na sprehodu. Če kje, potem tukaj zares velja: Manj je več!

Dolžino sprehoda izračunamo po formuli: x tednov starosti mladička = x minut. Za upoštevanje tega merila vam bo hvaležen vaš kuža, še bolj pa njegovo okostje in sklepi.

Koristni nasveti so tudi na tejle spletni strani!, kjer sem napisala skoraj vse, kar je potrebno vedeti.