Nega dlake – “grooming”

Česanje, česanje, česanje, ....

Bernski planšarski pes ima dolgo dvojno dlako: krovno in poddlako ali podlanko. Slednja ob menjavi odpada v kosmih in zahteva redno odstranjevanje.

S temeljitim prezračevanjem kožuha se izognemo precej nevšečnostim, ena od njih je tudi gnojno vnetje kože ali “hot spot”.

Na česanje navajamo že mladička, še bolje je, če ga je bil vajen že pri vzreditelju.

 

Zelo zanimive videoposnetke o negi bernske dlake, pa tudi marsikateri za bernije koristen nasvet najdete v seriji video prispevkov Stacy Slade (USA). Gospa ima dolgoletne izkušnje z berniji, ki jih dobrovoljno deli z drugimi. Vsekakor vredno ogleda, enega od njih najdete TUKAJ!

 

Kako uredimo bernijeve šape in uhlje, si lahko ogledate TUKAJ.

Od časa do časa bo vaš berni potreboval temeljito kopel, zato je koristno, da ga že v mladosti naučite na vzdušje v frizerskem salonu.

Zelo koristen pripomoček je tudi fen, s katerim izpihate prah in nečistoče, pa tudi precej stare dlake. Seveda lahko bernija skopate tudi sami doma, vendar je potrebno poznati nekaj osnov, s katerimi se seznanite pri pasjem frizerju.

Za nego bernskega kožuha boste potrebovali nekaj pripomočkov, njihova izbira pa je odvisna od tipa dlake, dolžine, gostote podlanke, od tega, ali je pes/psica kastriran/sterlizirana ali ne…

Kakovostni pripomočki so več kot pol uspeha. 🙂

Posvetujte se z drugimi lastniki bernijev ali pišite na moj e-naslov astra10@siol.net.

Večina bernijev obožuje nego, masažo, dotikanje, le nekaj časa in vzpodbude je potrebno.

Kar se Janezek nauči, ….

Če nameravate svojega bernija peljati na razstavo ali zgolj na ocenjevanje zunanjosti / vzrejni pregled, mora biti pes še posebej negovan. Svetujem, da se – ne le zaradi izgleda in nege dlake – povežete z vzrediteljem in drugimi izkušenimi razstavljavci.

STRIŽENJE BERNIJEV

V zadnjem času kroži veliko polemik, ali naj svojega bernija pred poletno vročino ostrižemo ali ne. Odločitev je seveda na plečih vsakega posameznega lastnika, vendar obstoja niz okoliščin, ko je striženje dlake priporočljivo, tudi po mnenju veterinarjev.

Če opišem samo svoje izkušnje, je pri odločitvi pretehtalo dejstvo, da je gostota podlanke pri moji Fani že ogrožujoča za njeno zdravje. Po posvetu z našim veterinarjem sem se odločila, da jo peljem k pasjemu frizerju. Njeno veselje in olajšanje je potrdilo, da je bila odločitev pravilna.

PREJ IN POTEM

Če je pes poleti pogosto deležen kopeli, je zagotovo bolj varno, da je njegova dlaka skrajšana in to smo naredili tudi pri Fellowu.  Oba sta kastrirana oz. sterilizirana, kar kakovost dlake precej spremeni na slabše.

 

Naravna bernska dlaka je rahlo valovita (ne skodrana) in svilena, zato jo lahko z ustreznimi glavniki in grabljami (glej sliko zgoraj) lepo negujemo.

Če je pes z običajno gosto podlanko redno negovan, striženje dlake ni potrebno niti priporočljivo. Zgornja krovna dlaka namreč telo ščiti in če jo odstranimo, podlanka še bolj intenzivno raste, hkrati pa tudi greje. Tudi če je pes ostrižen, je redno česanje in izčesavanje dlake nujno, sicer smo sebi in predvsem psu naredili slabo uslugo.